Spray cu piper - informații importante


  

Spray-urile lacrimogene cu substante iritante  sunt accesorii legale și eficiente de apărare. Pentru a le folosi în mod conștient și în siguranță, vă recomandam să citiți următoarele informații.


Caracteristici generale ale spray-ului cu piper

Spray-urile lacrimogene sunt iritante legale obținute pe baza unui extract de plante de ardei, care, atunci cand sunt introduse in recipiente sub presiune, pot fi directionate catre atacator sub forma unui flux sau aerosol.

Cel mai important ingredient din spray-ul cu piper este OC (Oleoresin Capsicum). Această substanță, în contact cu pielea sau mucoasele, provoacă o reacție comparabilă cu una alergică, manifestată printr-o senzație de iritatie puternică, Aceste simptome se adaugă la confuzia generală a atacatorului, dându-ne timp să fugim sau să chemam ajutor .

Reacția la spray-ul cu piper este independentă de pragul durerii, datorită căruia este eficient și în confruntarea cu persoane aflate sub influența alcoolului, drogurilor sau sub influența unei cantități mari de adrenalină (agitată). Funcționează și asupra animalelor agresive.

Un avantaj important al spray-ului cu piper este faptul că în majoritatea cazurilor nu provoacă leziuni permanente, darămite moartea atacatorului. Așa că îl poți folosi fără teamă ca parte a autoapărării - și în situații de mai puțină importanță decât lupta pentru viață.

 

Cum depozitam recipientul corect ?

În funcție de dimensiunea, modelul și tipul recipientului, spray-ul cu piper poate fi purtat într-un toc, pe o clemă sau lejer într-un buzunar.

Important este să il porți în așa fel încât, în caz de urgență, să extragi rapid și intuitiv . Un spray cu piper în fundul unei genți de mână sau vrac într-un rucsac va fi inutil - în condiții de stres, într-o situație în care fiecare secundă contează, probabilitatea ca vom avea timp să-l găsim printre altele și să-l scoatem este aproape de zero.

De asemenea, merită să exersați scoaterea gazului, localizarea butonului sau declanșatorul și țintirea. Să cerem pe cineva să măsoare timpul. Nu trebuie să depășească 2-3 secunde. O astfel de pregătire ne va permite să verificăm corectitudinea metodei de purtare și ne va permite să acționăm mai reflexiv în caz de urgență.


Cum tintesc ?

Cel mai puternic impact asupra atacatorului va fi un flux/con îndreptat direct către față (ochi, nas, gură) . O tinta indreptata spre gât sau spre piept poate avea, de asemenea, un anumit efect din cauza difuziei particulelor de aerosoli și a iritației pielii însăși, dar efectele vor fi mai lente și mai slabe.

 

Important

Spray-ul cu piper începe să aibă efect maxim la aproximativ 3-5 secunde după ce intră în contact cu pielea atacatorului și mucoasele. Până atunci, fiți extrem de vigilenți și încercați să păstrați distanța !

Utilizarea spray-ului cu piper în spații închise sau la distanță foarte apropiată se poate întoarce împotriva apărătorului.

Condițiile meteorologice pot afecta raza de acțiune și acuratețea fluxului de gaz. Evitați direcționarea fluxului împotriva vântului.

 

 

Importanța concentrației OC

Nivelul capsaicinei utilizate este crucială pentru viteza/întârzierea menționată a acțiunii spray-ului cu piper. Este dat în SHU (Scoville Sharpness Units). Concentrația de OC în% este de asemenea importantă pentru eficacitatea generală, deoarece determină cât și pentru cât timp atacatorul va simți efectele contactului cu lichidul/aerosolul iritantului, dar nu afectează semnificativ viteza de acțiune. .

 

Exemplu:

„Spray cu piper 1”: claritate 3 milioane SHU, concentrație 6%
„Spray cu piper 2”: claritate 2 milioane SHU, concentrație 10%

 

Primul va lucra mai repede, iar cel din urmă cu o întârziere mai mare, deși efectele contactului cu o substanță de asemenea proporții vor fi resimțite de atacator mai mult timp.

 

Importanța capacității

Capacitate mai mare înseamnă un aport mai mare de substanțe iritante, ceea ce se traduce prin posibilitatea unei apărări mai lungi sau mai intense. In plus, recipientele cu o capacitate mai mare se caracterizeaza printr-o presiune de utilizare mai mare, ceea ce are ca rezultat o raza de actiune mai mare si o susceptibilitate mai mica a curentului la vant - in special in prima faza de utilizare.

 

Flux și con

Duza care aruncă  spray-ul cu piper sub forma de jet (gel) oferă o rază mai mare, o precizie mai bună și o rezistență mai mare la vânt. Pe de altă parte, avantajul duzei care ejectează  spray-ul cu piper sub forma de con  (nor) inseamna o suprafață mai mare acoperită cu substanța iritanta, ceea ce face mult mai ușor să loviți un atacator mobil într-o situație stresantă.

 

Recipient de mână sau sub forma unui pistol

Cea mai importantă diferență dintre recipientele de mână și tip pistoale este forma. Recipientele de mana sunt oferite cel mai adesea sub forma unui recipient mic sub forma unui cilindru cu un buton și o duză. Utilizarea lor este intuitivă pentru oricine s-a confruntat cu orice aerosol (spray), de exemplu fixativ sau deodorant. Recipientele tip pistol  sunt recipiente de gaz care o rezerva cu spray  într-o carcasă care este o imitație a unei arme de foc, în care declanșatorul declanseaza rezerva, eliberând gazul prin țeava. Cel mai important avantaj al lor este factorul psihologic - atacatorul în primele secunde nu este capabil să stabilească dacă are de-a face cu o armă de foc reală sau doar cu o replică a acesteia. Putem folosi acest timp pentru utilizarea corectă a gazului. Țintirea în sine este facilitată și de mânerul pistolului și țeava.

 

 

Primul ajutor

În cazul utilizării accidentale în detrimentul dumneavoastră sau al celor din jur, se recomandă spălarea pielii cu grăsime vegetală lichidă sau cu lapte , deasemenea sunt eficiente si servetelele sau spray-urile decontaminatoare  . Apa caldă nu trebuie utilizată deoarece poate spori efectele OC.

 

Valabilitatea produselor

 Spray-urile iritante au deobicei un termen de valabilitate destul de mare , minim de 2 ani insa marea majoritate au termen de valabalitate de 3 ani.

Comentarii