Cum alegem bilele airsoft despre tipurile si utilizarea lor

Bilele airsoft sunt proiectile sferice folosite in jocurile airsoft  deobicei realizate din plastic , cu un diametru de 6 mm

Greutatea bilelor este un factor important deorece influenteaza mai multe aspecte ale performantei bilelor si trebuiesc atent selectate in functie de arma airsoft folosita si tipul de joc .

Bilele conventtionale adica cele non-biodegradabile sunt fabricate din materiale pe baza de minerale sau petrol, acoperit cu materiale plastice non-biodegradabile 

Bilele biodegradabile sunt deseori solicitate de organizatorii de joc in aer liber, unde strangerea acestora este practic  imposibila

Greutatea bilelor este un factor important atunci când se aleg bilele. Greutatea acestora influențează mai multe aspecte ale performanței bilelor:

 • Viteza: Bilele mai ușoare ating viteze mai mari, dar sunt mai predispuse la influența factorilor externi, cum ar fi vantul. De asemenea, bilele mai usoare decelereaza (pierd viteza) mai repede decât bilele mai grele. Datorită impulsului crescut al unei bile mai grele, aceasta va lovi mai tare decât una mai ușoară. În plus, în timp ce bilele aparent contraintuitive, mai ușoare, de fapt, pot scădea distanta datorită mecanicii hop-up.
 • Energia: Bilele mai ușoare au o energie cinetică mai mare în pistoalele sau puștile cu viteză mai mică, dar bilele mai grele arată tendințe de a avea o energie cinetică mai mare în pistoalele sau puștile care trag 620+ FPS.
 • Traiectoria: Curbura unui proiectil (traiectoria) determină raza sa, iar bilele mai ușoare duc de obicei la traiectorii mult mai curbate sau imprevizibile, deși utilizarea unui hop-up poate aplatiza, regla și extinde traiectoria.
 • Hardware: Bilele mai grele pot necesita un pistol sau pușcă de airsoft mai puternică și deseori necesită arcuri puternice și alte părți îmbunătățite ale pistolului sau puștii.

Bilele airsoft 6  mm este dimensiunea standard utilizata in aproape toate pistoalele si pustile airsoft, pe arc, electrice si cu gaz. Exista o mare varietate de bile cu variate greutatii  si trebuie sa cunostem care ni se potrivesc in functie de arma si tipul activitatii desfasurate .

 • 0,12 g - Greutate standard extrem de comuna pentru toate pistoalele si pustile de tip AEG pe baza de arc care au o viteza initiala de 250 fps. Se stie ca aceste bile se parg spargerea in interiorul armelor airsoft de mare putere, deoarece sunt goale în interior. Greutatea redusa a acestor bile face ca tragerile sa fie imprecise deoarece sunt usor afectate de cea mai mica adiere.
 • 0,20 g - este cea mai des utilizata greutate. Sunt considerate bilele cu greutatea standard si sunt folosite pentru testele cu cronograf pentru a masura puterea pistolului sau pustii masurata in FPS. Versiunile biodegradabile realizate de Green Devil sau G&G fiind una dintre cele mai populare marci din tările scandinave si multe alte parti din Europa .
 • 0,23 g - Bile mai grele pentru replici de tip AEG.  Combina viteza dintre bilele de 0,20 g si precizia celor de 0,25 g.
 • 0,25 g - A treia cea mai frecventa greutate, deosebit de populara pentru AEG-urile de putere mai mare utilizate . Aceasta este cea mai grea masa pentru AEG-uri cu putere redusa, arme cu recul si arme cu arc. AEG-urile standard Tokyo Marui, pistolele cu gaz si arc recomanda bile de 0,25 grame si de obicei in pachet cu pistolul este inclus un set de bile de 0.25 gr . Acestea sunt disponibile in versiuni bio si non-biodegradabile de diversi producatori , inclusiv Valken, EliteForce, 6mm ProShop si Matrix. 
 • 0,28 g - Greutatea cea mai utilizata in Europa de Nord. Potrivit pentru AEG-uri standard moderne. De obicei mai ieftine decat 0,30 g, dar cu o performanta similara. Majoritatea producatorilor au si versiuni biodegradabile de 0.28 g
 • 0,30 g - Greutate standard pentru majoritatea pustilor cu luneta. De asemenea, greutatea recomandata pentru AEG-urile modificate, su devenit mai frecvente in ultima perioada 
 • 0,32 g - De asemenea, standard pentru puști cu lunetă. Oferă un echilibru excelent de viteză și stabilitate pentru majoritatea puștilor cu lunetă cu arc și gaz. Acestea sunt disponibile de la BLS, Elite Force și alți producători de bile (BB). Un brand cunoscut este Goldenball.
 • 0,36 g - Bilele mai grele pentru puști cu lunetă. Sunt mai lente, dar au stabilitate ridicată. Produs de Madbull Airsoft, printre altele. BB Bastard produce o peletă ceramică în această clasă de greutate.
 • 0,40 g - Bile grele pentru puști airsoft cu lunetă. Mad Bull este un producător cunoscut. Chiar mai lent decât 0,36 g, dar și mai stabil și își menține viteza mai bine.
 • 0,43 g - Pentru un nivel înalt de upgrade-uri în puști cu lunetă pe bază de arc și cu gaz. De obicei sunt acoperite cu grafit.
 • 0,45 g - Pentru un nivel și mai înalt de de upgrade-uri în puști cu lunetă pe bază de arc și cu gaz. De obicei sunt acoperite cu grafit.
 • 0,48 g - Pentru cel mai înalt nivel de de upgrade-uri în puști cu lunetă pe bază de arc și cu gaz. De obicei sunt acoperite cu grafit.

Comentarii